全国会计科研课题重点项目(2015KJA019);江苏高校优势学科建设工程二期项目(PAPD);南京审计大学2016年度学术学位研究生科研创新计划项目(MG2016002)

提高公共支出效率是建立现代财政制度的题中之义。围绕国家审计提高公共支出效率这一主题,构建国家审计提高公共支出效率的理论框架,并基于投入导向的超效率 DEA 模型测算2008—2013年中国各省份的公共支出效率,运用Tobit模型进行数据检验,结果显示:国家审计通过审计揭示功能、审计处理处罚功能与审计建议功能之间的协同作用对公共支出效率产生积极影响,共同提升公共支出效率。因此,国家审计机关要在揭露违法违规问题、进行处理处罚的基础上,重点挖掘体制、机制和制度层面的原因,提出高质量的审计建议并推动其实施,共同促进公共支出的效率效果。

The article constructs a theoretical framework of how national audit increases public expenditure efficiency by the revealing function, punitive function and recommendation function. Based on the input-oriented super efficiency DEA model, the paper calculates the public expenditure efficiency of 31 provinces in China from 2008 to 2013 and analyzes how the national audit increases public expenditure efficiency by using two-stage framework of DEA-Tobit. The results of statistical analysis show that the national audit does have a significant impact on the public expenditure efficiency through the synergistic effect among the revealing function, punitive function and recommendation function.

郑石桥a,梁思源b.国家审计促进公共支出效率的路径与机理——基于中国省级面板数据的实证分析[J].审计与经济研究,2018,(2):

• 在线发布日期: 2018-03-09